Peaktime personal trainer Utrecht logo
Check our location at Wolvenplein Utrecht with FREE parking!
PeakTime Blog

Wat is het nut van vezelrijk voedsel, en waar vind je die vezels?

De komende weken geven wij je een aantal handvatten om zelf aan de slag te gaan met je gezondheid. In dit artikel: wat is het nut van vezelrijk voedsel, en waar vind je die vezels?

Wat is het nut van vezelrijk voedsel

Koolhydraten, eiwitten, vetten en… vezels?

Je voeding is opgebouwd uit koolhydraten (suikers), eiwitten en vetten. Maar hoe zit het met vezels? Die horen ook bij een gezond dieet, maar wat is zo’n vezel eigenlijk? 

Vezels zijn koolhydraten, maar ze zijn niet verteerbaar. Ze komen dus met je ontlasting weer naar buiten. Een voorbeeld van een vezelsoort is cellulose, dat vooral zit in groente, fruit, noten en granen. Ze geven het lichaam dus geen energie, maar zijn wel nodig voor een goede darmwerking en een langzame, gelijkmatige opname van energie: minder ‘suikerpiek’. Erg belangrijk voor de gezondheid, en veel fijner voor je eigen energie! Naast een goede spijsvertering zorgen vezels voor een verzadigd gevoel na het eten (handig als je gewicht wil verliezen). Over het algemeen bevat voeding met langzame koolhydraten ook veel vezels.

5 weetjes over vezels

1. Plantaardig
In groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood (en andere volkoren producten), ontbijtgranen, peulvruchten en noten zitten veel voedingsvezels. In dierlijke producten zoals vlees en kaas zitten geen vezels. 

2. Hoeveel dan? 
Per dag wordt 30 tot 40 gram voedingsvezels aangeraden. Een paar voorbeelden: 

 • 3 volkoren boterhammen geven 6 gram vezels
 • 1 portie havermout of muesli geeft 3 gram vezels
 • 1 portie bruine bonen geeft 7 gram vezels
 • 3 opscheplepels kool of sperziebonen geeft 3 gram vezels
 • 1 stuk fruit geeft 3 gram vezels
 • een schaaltje rode bessen geeft 8 gram vezels

Let op, niet elk bruin brood is volkoren, het wordt vaak bruin gekleurd namelijk. Lees de verpakking om te zien of het echt volkoren is. 

3. Variatie
Omdat er veel verschillende typen vezels zijn met elk hun eigen goede eigenschappen, is het belangrijk om vezels uit verschillende typen voedingsmiddelen binnen te krijgen.

4. Goede poep
Vezels zorgen ervoor dat je darmen goed werken en er genoeg vocht in je ontlasting zit (mits je genoeg water drinkt). Zo wordt een wc-bezoekje een stuk prettiger! 

5. Minder ziek
Vezels verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Kom jij bij ons trainen?

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij PeakTime? Meld je dan gerust aan voor een gratis proefles Personal Training in Utrecht. We verwelkomen je graag in onze nieuwe locatie in Gevangenis Wolvenplein. Zowel binnen als buiten voorzien we jou daar van alle sportieve gemakken. Liever ergens anders trainen? Ook dat is mogelijk. Van Maarssen tot Overvecht tot Leidsche Rijn: we komen graag naar je toe. Bekijk onze trainingsprogramma’s of mail info@peaktimepersonaltraining.nl als je je direct wilt aanmelden voor een proeftraining.

Populairste artikelen:

Upgrade Your Body E-book

Ontvang het e-book:
Upgrade Your Body

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 226 pagina's tellende training guide.

In dit e-book geven we je alle basisinformatie die je nodig hebt op het gebied van onder andere training, herstel, voeding, slaap en gedrag! Inclusief recepten!

Upgrade Your Body E-book

Ontvang het e-book:
Upgrade Your Body

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 226 pagina's tellende training guide.

In dit e-book geven we je alle basisinformatie die je nodig hebt op het gebied van onder andere training, herstel, voeding, slaap en gedrag! Inclusief recepten!

Peaktime personal trainer Utrecht logo

Gratis proefles of kennismakingsgesprek aanvragen

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Vul dan het onderstaande formulier in. Als je een gratis proefles of kennismakingsgesprek wil aanvragen dan kan je dat ook aangeven.
  Chat openen
  Kan ik je ergens mee helpen?
  Hi, kan ik je ergens mee helpen?

  Groet Bart
  Team PeakTime