Peaktime personal trainer Utrecht logo
Check our location at Wolvenplein Utrecht with FREE parking!
PeakTime Blog

Wat wordt jouw gezonde gewoonte?

PeakTime geeft je graag een aantal handvatten om zelf aan de slag te gaan met je gezondheid. In dit blog: leer een gezonde gewoonte aan. Het klinkt zo simpel, maar dat is het niet! Hoe zorg je ervoor dat het je lukt?

Wat wordt jouw gewoont?

Sociale omgeving

Gewoontes die je al jarenlang hebt, zal je niet makkelijk kwijtraken. Stel dat je vroeger altijd al een boterham met roomboter en hagelslag kreeg van je moeder, en je eet dit na 20 jaar nog iedere dag als ontbijt, dan is het heel moeilijk dit gedrag (blijvend) te veranderen. Aan de andere kant geldt ook dat je sociale omgeving je juist kan helpen: als je partner of huisgenoot je geen ongezonde verleidingen aanbiedt, is je kans van slagen weer een stuk groter!

Train je hersenen

Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam heeft uitgewezen dat het minimaal 42 dagen (6 weken) duurt, voordat iets een gewoonte is en het comfortabel voelt. Je moet dit nieuwe gedrag dan dagelijks herhalen. In deze zes weken veranderen je hersenen een beetje: door jouw nieuwe gedrag ontstaan er nieuwe hersenstructuren, die verbindingen maken met de bestaande structuren.

Je legt als het ware een nieuwe weg aan, die langzaam maar zeker de favoriete ‘route’ in je hersenen moet worden! Als je dit weet te bereiken dan ben je geslaagd, je zal dan bijna zonder nadenken deze gewoonte uitvoeren. Het kost dan geen moeite meer, mooi toch! Het bereiken van dit punt waarop je zonder nadenken het juiste doet, kan wel wat meer tijd kosten, dat kost meestal maanden of soms zelfs meer dan een jaar. Maar: de aanhouder wint! 

5 tips om jouw nieuwe gewoonte te laten slagen 

1. Koppelen
Het snelst leer je jezelf een gewoonte aan door dit elke dag te doen en te koppelen aan iets wat je al deed. Bijvoorbeeld 1 minuut planken voor/na het ontbijt, of een stuk fruit of groente eten in plaats van een koek om 16 uur. 

2. Delen
Bespreek je voornemen met je sociale omgeving: je gezinsleden, huisgenoten of andere contacten. De meesten zullen je graag helpen! 

3. Briefje op de koelkast
Het is goed om de gewoontes die je wilt kwijtraken op te schrijven en daarbij een lijstje te maken met de nieuwe gewoontes die je hier tegenover wilt zetten, met een afvinklijstje voor alle dagen dat het lukt. Hang je nieuwe gewoontes op een zichtbare plek (bijvoorbeeld op de koelkast), zo word je constant herinnerd aan je nieuwe ‘goede gedrag’. Dit zal je huisgenoten of gezinsleden ook motiveren je hiermee te helpen en misschien zelfs met je mee te doen. 

4. Samen is beter dan alleen
Spreek af met een vriend(in) om samen een uitdaging aan te gaan. Het is niet alleen leuker om samen een uitdaging aan te gaan, ook zal het een stok achter de deur zijn als je weet dat je elkaar vraagt naar de vorderingen. 

5. Kleine stapjes
Voor een langetermijneffect is de gouden tip: begin met kleine stapjes, maak het jezelf niet te moeilijk! In één keer gaan leven als een topatleet zal een te grote omslag zijn. Dit houd je nooit vol! Daarom start je in de eerste weken met het eten van een verantwoord ontbijt, zoals 200 gram kwark met amandelen of een omelet met groente. Probeer dit een aantal weken vol te houden. Gaat dit goed, dan bedenk je een nieuw actiepunt, bijvoorbeeld niets meer eten na het avondeten. Zo verander je je voedingspatroon op een geleidelijke wijze en heb je een grotere kans dit vol te houden. 

Wat wordt jouw gezonde gewoonte? Veel succes!

Kom jij bij ons trainen?

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij PeakTime? Meld je dan gerust aan voor een gratis proefles Personal Training in Utrecht. We verwelkomen je graag in onze nieuwe locatie in Gevangenis Wolvenplein. Zowel binnen als buiten voorzien we jou daar van alle sportieve gemakken. Liever ergens anders trainen? Ook dat is mogelijk. Van Maarssen tot Overvecht tot Leidsche Rijn: we komen graag naar je toe. Bekijk onze trainingsprogramma’s of mail info@peaktimepersonaltraining.nl als je je direct wilt aanmelden voor een proeftraining.

Populairste artikelen:

Upgrade Your Body E-book

Ontvang het e-book:
Upgrade Your Body

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 226 pagina's tellende training guide.

In dit e-book geven we je alle basisinformatie die je nodig hebt op het gebied van onder andere training, herstel, voeding, slaap en gedrag! Inclusief recepten!

Upgrade Your Body E-book

Ontvang het e-book:
Upgrade Your Body

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 226 pagina's tellende training guide.

In dit e-book geven we je alle basisinformatie die je nodig hebt op het gebied van onder andere training, herstel, voeding, slaap en gedrag! Inclusief recepten!

Peaktime personal trainer Utrecht logo

Gratis proefles of kennismakingsgesprek aanvragen

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Vul dan het onderstaande formulier in. Als je een gratis proefles of kennismakingsgesprek wil aanvragen dan kan je dat ook aangeven.
    Chat openen
    Kan ik je ergens mee helpen?
    Hi, kan ik je ergens mee helpen?

    Groet Bart
    Team PeakTime